Премиерът на Бангладеш Шейх Хасина е на път да спечели четвърти

...
Премиерът на Бангладеш Шейх Хасина е на път да спечели четвърти
Коментари Харесай

Бангладеш провежда избори на фона на протести и насилие

Премиерът на Бангладеш Шейх Хасина е на път да завоюва четвърти следващ мандат и общо пети за нейния алианс, управителен от " Лигата Авами ", на парламентарните избори в неделя.

Гласуването ще стартира в 8 часа сутринта и ще завърши в 16:00 часа. Преброяването ще стартира скоро след края на гласуването, като първоначалните резултати се чакат до сутринта в понеделник.

Около 120 милиона гласоподаватели ще избират от близо 2000 претенденти за 300-те директно определени парламентарни места. 436 са самостоятелните претенденти - най-вече от 2001 година насам.

Припомняме, че изборите са бойкотирани от главната опозиционна партия и бяха помрачени от принуждение преди вота.

Правозащитни групи споделят, че страната от 170 милиона се е насочила към еднопартийно ръководство след бойкота от Бангладешката националистическа партия (БНП) и някои от нейните по-малки съдружници.

Съединените щати и западните народи призоваха за свободни и почтени избори - 12-те в страната от оповестяването на независимостта през 1971 година

Хасина отхвърли настояванията на БНП да подаде оставка и да съобщи властта на безпристрастен орган за осъществяване на изборите. Тя упрекна опозицията в подстрекателство на антиправителствени митинги, които раздрусаха Дака от края на октомври и убиха минимум 14 души.

При съвсем сигурен резултат от гласуването и висок риск от принуждение изборната интензивност може да бъде ниска в неделя.

Насилието избухна в навечерието на изборите с пожар в пътнически трен, който държавното управление назова тенденциозен палеж. Загинаха най-малко четирима души. В същото време, няколко изборни кабини и институции бяха подпалени в цялата страна.
 Снимка 648282
Източник: EPA/БГНЕС

Близо 800 000 служители на реда, паравоенни и помощни полицейски части ще охраняват изборните кабини в неделя.

През последните 15 години на власт, 76-годишната Хасина е възприемана спорно. От една страна, при нейното ръководство стопанската система на Бангладеш и шивашката му промишленост означават скок. Но критиците също по този начин я упрекват в авторитаризъм, нарушавания на човешките права и репресии против свободата на словото.

Нейният главен противник и повторен министър председател, водачът на БНП Халеда Зия, на процедура е под домакински арест по обвинявания в корупция, за които опозицията твърди, че са скалъпени.

Синът на Халеда, Тарик Рахман, е настоящ ръководител на партията, само че е в заточение, изправен пред обвинявания, които отхвърля.

Икономиката също се забави внезапно, след като руско-украинската война увеличи цените на вноса на горива и храни, принуждавайки Бангладеш да се обърне предходната година към Международния валутен фонд (МВФ) за избавителен заем от 4,7 милиарда $.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР